Novo Nordisk – Europas högst värderade företag

I och med de stora försäljningsframgångarna av Ozempic för diabetes typ 2 och Wegovy mot övervikt, har Novo Nordisk blivit Europas högst värderade företag. Värderingen idag är högre än hela Danmarks BNP och Novo Nordisk är världens 3:e högst värderade läkemedelsföretag sett till börsvärde.

Ozempic och Wegovy innehåller samma substans (semaglutid) som är en GLP-1-analog. De ges som en subkutan injektion en gång i veckan. Dosen kan se olika ut beroende på vilken indikation det används för. Semaglutid finns även som tablett vid diabetes typ 2 som heter Rybelsius och som ges en gång per dygn.

Det har förekommit biverkningsrapporter om självskadebeteende och självmordstankar vid behandling med GLP-1-analoger. Säkerhetskommittén hos EMA (European Medical Agency) har granskat tillgängliga data och funnit att det inte finns någon koppling mellan behandling med GLP-1-analoger och självskadebeteende eller självmordstankar. GLP-1-analoger, som används för att behandla typ 2 diabetes och övervikt. Granskningen, som startade i juli 2023 efter rapporter om misstänkta biverkningar.

Nu har Novo Nordisk problem med att hinna med att producera Ozempic och Wegovy, då efterfrågan är mycket stor. Produkterna är och har under en längre tid varit svåra att få tag på för apoteken.

Eli Lilly har nyligen fått sitt preparat Mounjaro godkänt i både USA och EU för samma indikationer som Novo´s Ozempic och Wegovy. Det finns inte i dagsläget så många konkurrenter i sen fas. Pfizer lade ned sin provning för sin kandidat inom samma område i höstas. Eli Lilly är det läkemedelsbolag i världen med högst värdering idag , sett till börsvärde.

Källor:

Information från Läkemedelsverket

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *